La dieta mediterrània ha demostrat amb escreix les seves característiques saludables, la més recomanada per a aconseguir un bon estat de salut i protecció front un nombre important de malalties com la hipertensió, l'hipercolesterolèmia, la diabetis tipus II, entre altres.
Llegíem avui un article sobre els aliments desterrats de la dieta mediterrània, els hidrats de carboni
Els hidrats de carboni, nutrient principal dels farinacis: cereals i derivats ( pasta, arròs, galetes, pa..) i els tubercles; constitueixen la principal font d'energia per a les nostres cèl·lules. A la dieta mediterrània, l'energia provinent d'aquests hauria de representar entre el 50 i el 60% de l'aport calòric total. Que vol dir això?
Per menjar correctament, els farinacis haurien d'estar presents a cada àpat. Un exemple:
- pa per esmorzar
- arròs per dinar
- galetes per berenar
- patata per sopar
Altres arguments en contra dels cereals és el seu processat. Aquí cal apuntar que no és el mateix consumir pa, per exemple, que "bolleria" industrial.
Un altre punt a favor de la dieta mediterrània és la combinació dels aliments. Les propietats atribuïdes a aquesta ho són en el seu conjunt.
Per exemple, quan mengem el farinaci cuinat amb les verdures, els beneficis són superiors perquè la fibra de les últimes no només ens aporta beneficis pel seu consum individual, fa més lenta l'absorció dels hidrats, la qual cosa beneficia el control de la glucosa en sang i minimitza els desavantatges del processat.
El consum d'hidrats de carboni contribueix a una major sensació de sacietat, la qual cosa ajuda a seguir l'alimentació correcte per mantenir el pes saludable.
Un plat molt representatiu de la dieta mediterrània, juntament amb els llegums, és la paella o arròs a la cassola.
Que el fa equilibrat?
- Arròs: farinaci. Recordeu el que parlàvem de la quantitat? La que cap en un plat planer, mesura rasa.
- Verdures: tomata, ceba, mongetes, pebrot....Cal consumir dues racions, una al dinar i una al sopar. Com que la ració no és molt abundat ho combinarem amb una amanida
- Carn o peix: aport proteic en quantitat moderada. Una de les premisses que fa de la dieta mediterrània protectora i saludable és la quantitat moderada i la varietat de l'aport de proteïna: peix, llegums i ous.

Però, podem menjar paella ( o altres farinacis ) si volem controlar el pes?
La despesa energètica. I, que és això? Parlem de l'energia que consumeix el nostre cos diàriament.
Per mantenir el pes hem d'aconseguir consumir el mateix que gastem. Per tant, per perdre pes cal gastar més del que es consumeix.
Però no ho podem fer de qualsevol manera. No podem consumir menys sense augmentar la despesa. Cal que, fent una alimentació saludable, augmentem la despesa realitzant activitat física adequada a les nostres capacitats.
Per tant, hem d'augmentar les activitats amb moviment i disminuir les sedentàries. I això ho farem regularment, a ser possible cada dia. Intentant reduir les hores de sedentarisme al dia.
La pràctica habitual d'activitat física, entre moltes altres, tonifica i augmenta la musculatura, teixit actiu que consumeix energia, durant l'exercici i després d'aquest. De manera que necessitem els hidrats de carboni, en les quantitats adequades durant tot el dia.

Des de Consell Dietètic sempre aconsellem la dieta saludable i l'activitat física. Creiem fermament amb el caràcter preventiu d'aquesta recomanació. A més, pensem que practicar aquests bons hàbits ens fan sentir bé, ser més optimistes, dormir millor, tenir més energia i viure millor!!!
Salut i fins la propera!!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada