Recordem aquí que aquesta sèrie de posts tracten de l'alimentació en persones sanes. Qualsevol patologia precisa de valoració mèdica.
Cal menjar de tot?
Si ens referim als següents aliments : fruites, verdures, carn, peix, ous, llet i derivats, tubercles, llegums , cereals i derivats, olis i greixos, la resposta és SÍ.
I dintre de cada grup d'aquests, uns els consumirem en més quantitat que altres.
Com hem de menjar?
Recordem les freqüències de consum, és a dir, quanta quantitat puc menjar de cada aliment cada dia o cada setmana:
GRUP D’ALIMENTS | RACIONS RECOMANADES | MESURES CASSOLANES |
Patates, arròs , pa, pa integral, pasta | 4- 6 racions/dia Augmentar integrals | 1 plat planer normal 3-4 talls de pa baguette o un panet 1 patata gran o 2 petites |
Fruites | > o = 3 | 1 fruita grossa: poma, pera conference, prèssec 2 fruita mitjana: kiwis, nespres, peres petites, etc 1 bol fruita petita : cireres, maduixes |
Verdures i hortalisses | > 0 = 2 | 1 plat d’amanida variada 1 plat de verdura cuita 1 tomata gran, 2 pastanagues |
Oli d’oliva | 3- 6 racions al dia | 1 cullerada sopera |
Làctis | 2- 4 racions/dia | 1 taça de llet 2 unitats de iogurt 1 porció individual 2-3 porcions de formatge( fines) |
Carn, peix i ous | 3-4 racions setmana ( alternar consum) | 1 filet petit, quart de pollastre un filet individual 1 o 2 ous |
Llegums | 2- 3 racions /setmana | 1 plat normal individual |
Aigua de beguda | 6- 8 racions | 1 got o una botella petita |
Què és important d'aquesta taula?
- Consumeix, tant per dinar com per sopar, un plat de verdures i/o hortalisses: amanides, verdura al vapor, verdures a la brasa, escalivada, cremes de verdures, gaspatxo, etc
- A cada àpat principal : pasta, arròs o patata . Però en quantitat suficient, comprova la quantitat que hi cap en un plat planer ras. Aquesta és la quantitat.
- Tria les carns poc greixoses i coccions senzilles i amb poc greix: forn, bullit, papillota, microones, brasa. Alternar amb peix i 4 ous setmanals
- De postres fruita o lacti. Podem alternar amb els berenars. Si mengem fruita per dinar i sopar, podem menjar un iogurt al berenar, per exemple.
- No oblidem les llegums: 3 vegades a la setmana un plat de llegum estofada, en amanida, empedrat, purés.....Aquell àpat no menjarem els aliments del punt 2, ja que nutricionalment són equivalents.
- Utilitzarem oli d'oliva per amanir i cuinar, majoritàriament. I en quantitat moderada, no cal banyar les amanides, per exemple.
- Cal consumir llet i derivats triant les opcions menys greixoses: iogurt i formatge fresc. Podem optar per llet semi-desnatada.
- Reduir a ocasions especials aliments especialment greixosos o amb alt contingut de sucres: embotits greixosos, mantega,greixos animals, snacks salats i dolços, nata, natilles, flams, llaminadures, bolleries industrials, begudes ensucrades, sucs i similars.
- L'aigua com a beguda prioritària.
- A passejar!
En la propera entrega, un menú amb tots aquests principis.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada