dimecres, 12 d’agost del 2009

Què són els aliments funcionals? Què hem de saber?


  • Aliment funcional és aquell que amb independència de les seves propietats nutricionals , ha demostrat científicament que afecta de manera beneficiosa al nostre cos proporcionant un millor estat de salut.




Font: http://londres.cervantes.es/FichasCultura/Ficha49957_22_1.htm

Quines característiques ha de tenir ?
  • produir efectes fisiològics beneficiosos sobre l'estat de salut (físic o mental) ,i/o reducció del risc de malaltia. Aquests efectes han d'estar demostrats científicament
  • La substància o substàncies responsables de l'efecte ha d'estar identificat i quantificat. I haurà estat avaluat en col.lectius humans pel que fa a la seva digestió, absorció ,metabolisme i eliminació
  • Ha de tenir les característiques pròpies d'un aliment, no poden ser píndoles o altres . I fàcilment inclòs a una dieta normal
  • Les quantitats necessàries per fer l'efecte han de trobar-se en racions de consum habitual dintre d'una dieta normal.

Qui regula la veracitat dels missatges dels aliments funcionals? Ens en podem refiar?

L'any 2007 va entrar en vigor la directiva europea 1924/2006 EC que regula les declaracions nutricionals i de propietats saludables presents en l'etiquetat dels mateixos. La EFSA ( Agència Europea de Seguretat Alimentària) és l'encarregada d'avaluar les sol.licituds per als diferents productes, en base a l'evidència científica existent sobre les propietats del producte.
És a dir: aquells aliments que no passin l'avaluació de la EFSA no podran incloure declaracions de propietats saludables en les seves etiquetes.
Actualment totes les sol.licituds per als aliments amb suposades propietats saludables ja han estat presentades. La comissió de la EFSA treballa per avaluar-les i dictaminar quines es poden afegir en l'etiquetatge i quines no.
Si esteu interessats en el seguiment d'aquesta avaluació , podeu trobar informació:
Pàgina web AESAN ( Agència Espanyola de Seguretat Alimentària)
EFSA

Però, són necessaris?

Els aliments funcionals, aquells que se'ns ofereixen com aliments amb efectes beneficiosos per a la salut, són generalment més cars que els seus homòlegs no funcionals.

Les substàncies o nutrients afegits als aliments i que els donen les propietats suposadament beneficioses, les podem trobar de manera natural en els aliments. Una dieta variada i equilibrada són suficients per garantir el consum de tots els nutrients i altres compostos necessaris i en la quantitat suficient. Així com la millor prevenció del risc de patir malalties tals com l'obesitat, la diabetes, les dislipèmies i altres.

Hi ha algun producte que ha demostrat la seva eficàcia de manera científica com és el cas de les llets fermentades amb esterols vegetals com el Danacol o el Benecol , pel que fa a la reducció dels nivells de colesterol.


Malgrat tot, hem de tenir present que aquests productes no han de substituir mai la pràctica d'una dieta saludable.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada