dissabte, 6 de març del 2010

La Dieta de la Zona. Què és realment?

Es basa en el següent repartiment nutricional: 40% d'hidrats de carboni, 30% de proteïnes i 30% de lípids, en cada àpat. Cal recordar que la dieta equilibrada ens recomana un 50-55% ; 15-20%; 30-35% en el mateix ordre de nutrients però diàriament.

1. De quina zona ens parla?
La dieta de la zona declara ser la zona de l'equilibri hormonal.

Els seus arguments són els següents: ( molt simplificats)
  • els hidrats de carboni són els responsables de que acumulem teixit adipós ja que la seva ingesta provoca entrada de glucosa en sang i això fa secretar insulina. Hormona responsable de l'entrada de lípids al teixit adipós.
  • les proteïnes, pel contrari no provoquen la secreció d'insulina, sinó la de glucagó. Que, per simplificar, fa el contrari de la insulina: provoca la sortida de lípids que seran utilitzats per obtenir energia. Al mateix temps que afavoreix la formació de teixit muscular.
De manera que la zona d'equilibri entre aquestes dues hormones és la clau de la dieta.

Per aquesta raó, les proteïnes representen un 30% i els hidrats un 40%.

Estudis demostren que un excés de glucosa en sang, amb el pic d'insulina que això comporta, és una de les causes que pot portar a resistència a la glucosa i diabetes posterior. I que, augmentant la proteïna de la dieta ( en percentatges semblants als d'aquesta dieta), les persones amb obesitat i resistència a la insulina , milloren i perden pes amb més facilitat.


Però cal ser prudents amb aquest tipus d'estudi. La majoria de la gent que vol perdre pes , molt probablement, no compleixi les característiques de les persones seleccionades per l'estudi.


La dieta equilibrada també contempla l'efecte de la glucosa en excés: limitant els sucres senzills: sacarosa (sucre de taula) , dolços, begudes ensucrades, etc....
La diferència de la Dieta de la Zona és que inclou tots els cereals refinats i derivats : arròs, pasta, pa, etc... I tampoc diferència els integrals dels que no ho són: per a ells tots fan el mateix efecte sobre la insulina.

L'altra característica de la dieta són els lípids: dóna molta importància als famosos omega-3. I per poder seguir la dieta és necessari prendre un suplement d'aquests.
La dieta equilibrada també contempla aquests àcids grassos però és suficient amb la recomanació d'ingesta de peix blau dues vegades per setmana.

Però, cal preguntar-se:

Com podem aconseguir un aport tant elevat de proteïna a cada àpat sense passar-nos de greixos animals?

Doncs bé, aquí està el problema d'aquesta dieta: els productes que cal comprar i consumir per arribar els percentatges recomanats. A més cal suplementació amb omega 3 perquè els productes animals són massa rics en omega-6 i cal mantenir una relació entre ells.

Els defensors de la dieta asseguren que pot realitzar-se amb aliments convencionals. Si parem atenció a la seva publicitat, inclou una dieta tipus farcida de productes enerzona i una àmplia varietat.

Perquè són un problema?

  • Un cop aconseguida la pèrdua de pes, el manteniment és factible sense aquests? És difícil una ingesta tant elevada de proteïna sense aportar altes quantitats de greixos.
  • Ajuda a canviar els hàbits i a menjar correctament? Jo crec que no.
  • Cal pensar també que els productes tenen un cost que no tothom pot permetre's. Així doncs, una bona part de la societat que pateix obesitat i problemes econòmics, no pot beneficiar-se'n.

Una vegada més cal ser molt prudents a l'hora d'iniciar una dieta i demanar consell als professionals: als dietistes-nutricionistes.

2 comentaris:

  1. Per no parlar de la sobrecàrrega a nivell hepàtic o l'augment del risc cardiovascular. Molt bon article, Sara!

    ResponElimina
  2. Anònim,

    Per descomptat, el risc de sobrecàrrega a nivell hepàtic i renal no és despreciable.

    El risc d'aquestes dietes és que no busquen la solució del problema dels mals hàbits alimentaris. No estan pensats per educar.

    Aquesta és una dieta difícil de seguir i compaginar amb l'alimentació del nostre entorn.

    Jo seguiré apostant per la dieta equilibrada, saludable....

    Gràcies

    ResponElimina