divendres, 30 de març del 2012

De blogs i brunyols


Tradicionalment la Quaresma és època de menjar "brunyols". 

A Consell Dietètic ens agrada transmetre el missatge que no hi ha aliments dolents. És una qüestió de quantitats i d'equilibri.

Els "brunyols" poden formar part d'un àpat saludable?. 

Què entenem per una dieta saludable?

  • La definim com aquella que és equilibrada, variada , suficient i agradable. És important els aliments que composen els nostres àpats al llarg del dia i la setmana ens aportin el percentatge adequat de cada nutrient.
  • Però també la varietat d'aquests i que les quantitats de cada un d'ells sigui la recomanada. 
  • I no menys important:  ha de ser un moment agradable i que ens permeti gaudir del que mengem. 

Recordarem aquí la importància de seguir una dieta saludable rica en verdures i hortalisses, fruita, llegums i cereals. Amb consum moderat de carns i embotits greixosos i reduir a consum ocasional aquells aliments amb alt contingut en greixos i sucres: snacks, bolleria industrial, begudes ensucrades, llaminadures, etc...

Els brunyols tenen com a nutrient majoritari els hidrats de carboni que ens aporten la farina. Contenen també sucre, de manera que no són aptes per a diabètics.

Els aliments rics en hidrats de carboni ens aporten energia, calories que el nostre cos necessita per fer funcionar tots els òrgans i sistemes nerviós, musculoesquelètic, etc... A més, al fregir-los, també augmentem l'aport calòric del brunyol.


Però aquí tindrem en compte que els brunyols els mengem habitualment de postre, després d'un àpat complert. Per tant, vigilarem amb la quantitat. 

Per tant, brunyols de quaresma sí però amb moderació i acompanyats d'una bona caminada o alguna altra activitat que impliqui consum d'energia!!






Si voleu conèixer a on comprar els millors brunyols , no us perdeu el " Mapa dels millors bunylos i brunyols per Quaresma" del blog Olleta de Verdures - Cuina. cat


Bon profit

2 comentaris:

  1. Fer un ús i no un abús! Trobar l'equilibri és el kit de la qüestió, i això és el difícil! I la nostra feina es ensenyar com
    Els postres típics els hem de promocionar menjar al seu moment;
    Pasqua mones, nadals torrons, sant joan coca, tots sants panellets...
    A disfrutar i mantindre les nostres tradicions alimentaries!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Gisela,

      Completament d'acord amb tu.
      Les tradicions s'han de mantenir i promocionar una alimentació a on tinguin cabuda tots els aliments, els de sempre.
      Seguir la dieta del sentit comú i l'equilibri entre aquells que s'han de menjar diàriament i els que hem de reservar per ocasions com els que anomenes tu: torrons, coca de Sant Joan,etc...
      Una abraçada

      Elimina