divendres, 19 de juny del 2009

Llaminadures, dolços i bolleria

Us presento una seguit de punts d'interès i de recomanacions per l'educació dels hàbits alimentaris dels nens.
No té la intenció de ser un document exhaustiu, només orientatiu.
Al final una recomanació d'un llibre que trobo realment interessant per pares que vulguin saber més sobre com educar als nens en uns hàbits saludables:


Cal tenir en compte una sèrie de dades d’aquests productes per les quals no són recomanables i han de consumir-se de manera molt ocasional. No han de formar part de la dieta diària dels nens sinó que han de ser l’excepció per a una ocasió especial:
o Són productes rics en sucs i greixos i contenen additius.

o Les llaminadures contenen bàsicament sucres i additius
o Són altament calòrics, calories buides perquè només aporten sucres senzills ( glucosa, fructosa i sacarosa)
o No aporten nutrients importants i necessaris per al desenvolupament i creixement del nen.
o El consum de sucres senzills provoca càries. Mes si es consumeixen sols, sense cap més aliment.
o Els potenciadors de sabor que contenen molts d’ells acostumen als nens a sabors diferents als dels aliments bàsics de la dieta, de manera que prefereixen aquests productes a altres de més recomanables i necessaris en la dieta diària ( fruites, llegums, verdures, etc..) .Quan més en consumeixen més preferència.
o Molts dels additius d’aquests productes són colorants. Alguns d’aquests han estat estudiats per possibles efectes nocius per a la salut.

o La bolleria i dolços són rics en greixos i sucres. Són altament calòrics i els greixos que aporten són poc saludables: colesterol, greixos trans i greixos saturats.
o Les begudes ensucrades aporten sucres i additius. Moltes estan enriquides amb vitamines però els tractaments tèrmics als que són sotmesos per garantir l’estabilitat i seguretat, poden destruir-ne bona part.

També és molt important educar en els nens uns bons hàbits alimentaris i un estil de vida actiu. Tant important és el què es menja com quan, a on i amb qui es menja: hem d’evitar que els nens mengin sols i davant el televisor. Els nens han de seguir un horari regular d’ àpats i evitar que piquin entre hores. Hem de donar-los exemple i seguir una alimentació equilibrada. Acostumar-los a nous sabors, introduint nous aliments a la seva dieta. També és important educar-los en la pràctica d’activitats de lleure que impliquin activitat física de manera regular. Activitats sedentàries com els videojocs, televisió i altres no han de representar tot el temps d’oci dels nens.
Per tal d’aprofundir en aspectes més pedagògics dels hàbits en general i alimentaris en particular, recomano la lectura del llibre:
AMIGO Isaac, ERRASTI J.Manuel. (2006). ¡QUIERO CHUCHES!Las nueve causas de la obesidad infantil. Bilbao: Editorial Desclee de Brouwer, S.A.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada