dimecres, 22 de juliol del 2009

Consells dietètics ( I ) : Menjar sa

Primer de tot: ha de quedar clar que no hi ha aliments " bons" i " dolents". Tots els aliments són bons però alguns s'han de consumir diàriament, (uns en més quantitat, d'altres menys ), d'altres ocasionalment i entre tots ells aconseguir la màxima varietat.

Tampoc hi ha cap inconvenient en fer combinacions d'aliments en el mateix àpat, ni beure aigua en els àpats ni menjar fruita de postres.

Per aconseguir una alimentació equilibrada :
  • Consumir 2 racions de verdures/hortalisses al dia: com a mínim!. Com ho fem?
Una ració de verdures i hortalisses és un plat planer ple de: Amanida, verdures , una tomata grossa. Una crema de verdures, gaspatxo, vichysoisse...Escalivada: ½ pebrot + ½ albergínia + 1 ceba petita, entre moltes altres.
• Les verdures es poden menjar com a 1 r plat soles o amb pasta, arròs, llegums. Com acompanyament de la carn o el peix i una amanida per picar....
Aconsellat una de les racions crua.

  • Consumir 3 peces de fruita al dia: aprofiteu l'estiu, la fruita és variada i està en el seu punt òptim de maduració !
  • Alternar el consum de carn i peix: les carns han de ser el més magres possible: pollastre, conill...o aquelles parts amb menys greix de la vedella i el porc. Consumir peix blau.
  • Les carns, el peix i els ous són aliments rics en proteïnes. Aquestes són necessàries per a la formació i manteniment de les estructures del nostre cos ( funcions plàstiques). També compleixen funcions reguladores: les hormones, enzims, per exemple. Però cal tenir present que els aliments vegetals també ens aporten proteïnes.Cal menjar tot tipus d'aliments proteïcs, animals i vegetals. Un abús de proteïna animal (carn) implica un consum elevat de greixos saturats. Per això cal augmentar el consum de llegums, cereals ( arròs, pasta,etc...), fruites, verdures i hortalisses i moderar el consum de carn greixoses. Consumir carns magres alternades amb peix: reduirem així el consum de greixos saturats i estarem més sans!. Recordeu: s'ha de menjar de tot , el més variat possible.
  • Consumir llegums: ara a l'estiu es poden menjar en amanida. L'àpat en el que en mengem podem prescindir del tall de carn o peix.
  • Cal aportar energia al cos a cada àpat pricipal: pasta, arròs. Intentar menjar-los integrals. Patata, millor bullida, forn,etc que fregida. Aquí són importants les quantitats: una ració correspon a un plat planer ple però no massa.


Les combinacions com ara arròs amb verdures i carn o peix, com la paella, són una bona opció : permeten consumir diferents aliments en quantitat moderada.


  • Repartir la ingesta d'aliments en 5 àpats al dia:per l'àpat de migmatí i berenar podem escollir un entrepà mini de pernil curat o cuit , pavo o formatge fresc i una peça de fruita


  • Escollir l'aigua com a beguda principal , tant en els àpats com entre hores.

És molt important consumir una gran varietat de tots els aliments.

http://www.cocinaynutricion.com/extranet/recipes/view/799
  • Consumir aliments frescos sempre que sigui possible: evitar aliments precuinats i molt elaborats.
  • Els següents aliments s'han de consumir de manera molt ocasional:
  • llaminadures, rebosteria, bolleria industrial ( donutts, croissants, magdalenes....), fast-food, fregits, nata, greixos com el llard i carns especialment greixoses: ànec, xai i altres preparats càrnics elaborats amb greix.

1 comentari: