Tampoc hi ha cap inconvenient en fer combinacions d'aliments en el mateix àpat, ni beure aigua en els àpats ni menjar fruita de postres.
Per aconseguir una alimentació equilibrada :
- Consumir 2 racions de verdures/hortalisses al dia: com a mínim!. Com ho fem?
• Les verdures es poden menjar com a 1 r plat soles o amb pasta, arròs, llegums. Com acompanyament de la carn o el peix i una amanida per picar....
Aconsellat una de les racions crua.
- Consumir 3 peces de fruita al dia: aprofiteu l'estiu, la fruita és variada i està en el seu punt òptim de maduració !
- Alternar el consum de carn i peix: les carns han de ser el més magres possible: pollastre, conill...o aquelles parts amb menys greix de la vedella i el porc. Consumir peix blau.
- Les carns, el peix i els ous són aliments rics en proteïnes. Aquestes són necessàries per a la formació i manteniment de les estructures del nostre cos ( funcions plàstiques). També compleixen funcions reguladores: les hormones, enzims, per exemple. Però cal tenir present que els aliments vegetals també ens aporten proteïnes.Cal menjar tot tipus d'aliments proteïcs, animals i vegetals. Un abús de proteïna animal (carn) implica un consum elevat de greixos saturats. Per això cal augmentar el consum de llegums, cereals ( arròs, pasta,etc...), fruites, verdures i hortalisses i moderar el consum de carn greixoses. Consumir carns magres alternades amb peix: reduirem així el consum de greixos saturats i estarem més sans!. Recordeu: s'ha de menjar de tot , el més variat possible.
- Consumir llegums: ara a l'estiu es poden menjar en amanida. L'àpat en el que en mengem podem prescindir del tall de carn o peix.
- Cal aportar energia al cos a cada àpat pricipal: pasta, arròs. Intentar menjar-los integrals. Patata, millor bullida, forn,etc que fregida. Aquí són importants les quantitats: una ració correspon a un plat planer ple però no massa.
Les combinacions com ara arròs amb verdures i carn o peix, com la paella, són una bona opció : permeten consumir diferents aliments en quantitat moderada.
- Repartir la ingesta d'aliments en 5 àpats al dia:per l'àpat de migmatí i berenar podem escollir un entrepà mini de pernil curat o cuit , pavo o formatge fresc i una peça de fruita
- Escollir l'aigua com a beguda principal , tant en els àpats com entre hores.
És molt important consumir una gran varietat de tots els aliments.
- Consumir aliments frescos sempre que sigui possible: evitar aliments precuinats i molt elaborats.
- Els següents aliments s'han de consumir de manera molt ocasional:
- llaminadures, rebosteria, bolleria industrial ( donutts, croissants, magdalenes....), fast-food, fregits, nata, greixos com el llard i carns especialment greixoses: ànec, xai i altres preparats càrnics elaborats amb greix.
Hola a tots,
ResponEliminaProves de la funció de publicar comentaris