dilluns, 6 de juliol del 2009

Estils de vida saludable. Activitat física( I )



Un dels elements importants quan es parla d'estils de vida saludable és sens dubte la dieta. Però un altre de molt important i que no pot faltar en la nostra rutina diària és l'activitat física.
Piràmide de l'activitat física. Generalitat de Catalunya.
Molts de nosaltres en parlar-nos d'activitat física , de manera automàtica pensem en anar al gimnàs, comprar-nos aparells de fitness ( dels quals no en falta publicitat, per cert). Però cal saber que per obtenir els beneficis de l'activitat física en el nostre cos , és suficient un mínim de 30 minuts diaris o més d'activitat moderada.

Què entenem per activitat moderada?
Aquella que consumeix entre 3,5 i 7 Kcal/min :
caminar a pas lleuger, nadar, ballar, excursionisme, bicicleta en planer ( 10-15Km/h), bàsquet, golf, tallar la gespa, netejar vidres, rentar el cotxe a mà, etc..

De manera que, fent petits canvis en la nostra rutina diària: anar a peu a la feina. Si no és possible, aparcar el cotxe o baixar-se una o dues parades d'autobus, metro,.. abans de la feina.
No utilitzar l'ascensor i pujar a peu. Reduïr al màxim les activitats sedentàries: ordinador, tele,..I realitzem 30-45' de caminada al dia, obtindrem beneficis tant importants com:
  • les persones físicament actives viuen més anys i amb millor qualitat de vida
  • Es redueix la possiblitat de patir malalties com : infart de miocardi o cerebral, osteoporosi, diabeties tipus II, hipertensió arterial, augment del colesterol sanguini, augment de pes o cancer de colon.
  • Ens ajuda a estar de més bon humor i a veure la vida amb optimisme
  • Facilita les digestions, mantenir uns hàbits intestinals adequats
  • Ajuda a dormir millor
  • ...
Per últim recordar que aquestes recomanacions són per adults sans. L'activitat física ha de ser adequada a l'edat i condició física de particular de cada un.

Bibliografia utilitzada:
Guia de Prescripció d'exercici físic per a la salut (PEFS) . Generalitat de Catalunya.
Piràmide de l'activitat física. Generalitat de Catalunya.
Per a més informació:
Gencat.cat. Departament de Salut







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada