dimarts, 13 d’octubre del 2009

Aliments enriquits amb àcids grassos omega 3: són realment necessaris?

És del tot normal trobar a estanteries i neveres de supermercats tot tipus de productes enriquits amb diferents substàncies o nutrients diversos, alguns dels quals han demostrat la seva eficàcia per prevenir o reduir incidència de malalties tant corrents com l'augment de colesterol en sang.
Són els anomenats aliments funcionals

Avui us parlaré d'un nutrient en concret que té un protagonisme merescut en la prevenció i tractament de les malalties cardiovasculars : els àcids grassos omega 3.

Està demostrat científicament que els àcids grassos omega 3 principalment EPA ,àcid eicosapentaenoic i DHA, àcid docosahexaenoic tenen els següents efectes favorables per a la salut els quals es troben recollits en El Libro Blanco de los ácidos Omega 3 ( Mataix J, Gil A. 2002 )
  • disminució del risc de patir malalties cardiovasculars( infarts de miocardi).
  • milloren la funció pulmonar i redueixen l'asma
  • redueixen el creixement de cèl.lules cancerígenes
  • són essencials en el desenvolupament del nadó
  • redueixen el risc de patir parts prematurs
  • prevenir malalties mentals com l'Alzheimer i la depressió
  • efectes beneficiosos en trastorns inflamatoris i de la pell

L'aliment més ric en aquests àcids grassos essencials( és a dir que el nostre cos no pot sintetitzat i només ens arriben a partir dels aliments que ingerim) és el peix blau: tonyina, salmó, sardines, barat.


A mesura que s'han anat coneixent els efectes beneficiosos d'aquests àcids grassos, han aparegut nombrosos productes enriquits amb aquests. Les campanyes publicitàries que acompanyen aquests tipus de productes poden fer creure al consumidor que " són necessaris" .

I en realitat el que si és necessari i aconsellat és consumir el nutrient i a ser possible en la seva forma natural, és a dir consumint l'aliment que el porta de manera natural: seguint les recomanacions de consum de peix blau com a mínim 2 vegades a la setmana.


Però encara hi ha una cosa més important: no es tracta de consumir peix blau les vegades que se'ns recomana i oblidar-nos de fer una dieta saludable. Aquesta recomanació s'engloba en uns hàbits alimentaris saludables i un estil de vida actiu.


Personalment, no trobo necessari el consum de productes enriquits. És més, el consum habitual d'aquests productes fa que es deixi de consumir el producte que conté la substància de manera natural. La manca de temps pot ser una de les raons que ens porti a consumir aquests aliments.

Consell dietètic: consumiu peix 3 o 4 vegades a la setmana com a mínim, 2 d'aquestes preferentment que sigui peix blau. La tonyina en conserva és una bona opció per garantir aquest mínim: en entrepans, amanides , farcits, etc....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada