dimarts, 15 de desembre del 2009

Dietes proteïnades : són dietes recomanables?

Les dietes proteïnades són aquelles en les quals es redueix al mínim l'aport d'hidrats de carboni i augmenten la quantitat de proteïna.

Normalment són dietes basades en el consum de preparats proteics ( batuts i altres) i sota control mèdic.

D'entrada podríem dir que són dietes desaconsellades perquè són totalment desequilibrades. A més exclouen un nombre important d'aliments de la dieta.

També és important tenir en compte que amb una dieta d'aquestes característiques es provoca el que s'anomena cetoacidosi. Simplificant molt, la manca d'hidrats de carboni fa que el cos reaccioni per aconseguir combustible " cremant " els greixos. Això és el que fa que es perdi pes ràpidament. Però no és gratuït, és un estat anormal del nostre metabolisme. En certa manera s'està provocant una situació patològica, de malaltia.
També cal tenir present que hi ha una sobrecàrrega de nitrogen per als ronyons per la gran quantitat de proteïna que s'ingereix.
Però, si són desaconsellades perquè les recomanen els metges? Segons els defensors d'aquests tipus de dietes, permeten un pèrdua de pes ràpida però, a diferència de les dietes miracle, garanteixen l'aport de proteïnes i això fa que es perdi el greix i no la massa muscular. I defensen que el control mèdic garanteix una monitorització de les possibles complicacions i, en definitiva, és manera de fer dieta més controlada possible.


Aquests arguments podrien representar una contradicció perquè, no estem acostumats a escoltar de veu dels experts que cal perdre pes de manera lenta, progressiva i amb una dieta equilibrada?


Jo ho tinc clar: La millor dieta és aquella que ensenya a menjar, canvia els hàbits i permet que la persona aprengui a menjar de manera correcta i així arribar a un pes recomanable i, el que és més important, mantenir-lo en el temps.

Fer una dieta durant un temps determinat és relativament fàcil. El difícil és aprendre que hem de menjar la resta de la nostra vida per aconseguir una dieta saludable. I no oblidem que tant important és això com mantenir un estil de vida actiu i fer activitat física regular.



Val la pena una dieta que necessita control mèdic per tenir risc per la salut?
Potser en casos que es necessita una pèrdua de pes urgent per raons mèdiques, si.
Però , no volem fer dieta per estar més sans, entre altres coses? Penso que no m'equivocaré si dic que, en la gran majoria de casos, és més positiu una dieta equilibrada que aconsegueixi canviar els hàbits erronis.

2 comentaris:

  1. Estoy de acuerdo contigo Sara. Los Hidratos de Carbono deben de seguir siendo la principal fuente de energía en una dieta de adelgazamiento.
    A nivel de toxicidad tenemos que: la combustión de HC apena genera residuos (a diferencia del metabolismo proteico que genera amoniaco, y del lipídico que genera cuerpos cetónicos), una de las razones por las que el sistema nervioso únicamente utiliza la glucosa como fuente energética evitando así la generación de residuos potencialmente tóxicos.

    ResponElimina
  2. Hola María ,

    Gracias por el comentario y por incluirme en la sección de blogs saludables. Un honor

    HAsta pronto

    ResponElimina