diumenge, 4 d’abril del 2010

Temptació de Quaresma: Brunyols ( Bunyols) de l'Empordà

Com cada any per aquestes dates, la temptació té nom propi: brunyols de quaresma. A l'Empordà en diem " brunyol " tot i que, si no volem cometre una falta d'ortografia n'haurem de dir bunyol.

Tot i que el consell dietètic és el de no abusar de dolços i postres més o menys llaminers, si volem seguir una dieta saludable durant tot l'any cal que gaudim del menjar. I per aconseguir-ho, la mesura és la solució.

Aproximadament, cada bunyol de l'Empordà ens aporta unes 70 kcal, caloria amunt, caloria avall, depenent de la mida. Una unitat té aproximadament les mateixes calories que un iogurt natural 0 un plàtan mitjà.

Nutricionalment no ens aporta un excés de sucre ni de greixos, principalment ens aporta els hidrats de carboni de la farina, que és l'ingredient més abundant.

Cal que les tradicions es mantinguin perquè són part de la nostra identitat com a poble i part de la nostra cultura.

Quina seria la recomanació més saludable?

Ja ho apuntàvem més amunt: la moderació en la quantitat.

Tindrem en compte fer un àpat el més equilibrat possible a on no hi falti la verdura i/o hortalisses, com per exemple una amanida complerta. Serà el complement ideal per a un àpat a on segurament menjarem alguna recepta més elaborada.
Menjarem a poc a poc, mastegant bé i sense pressa.
Si ens agraden molt els bunyols i sabem que en menjarem 3 o 4, podem evitar menjar pa en excés en aquest àpat o reduir les guarnicions com les patates fregides o similar.

I després, aprofitarem els dies més llargs i el bon temps i farem una passejada d'una hora a ritme lleuger.

Àpat rodó, dia saludable!

2 comentaris:

  1. Genial!!!
    Estic totalment d'acord en no deixar morir les nostres tradicions.
    I més aquesta! Quins bunyols mare meva!
    A casa ens encanten i fem el que tu dius, si en compro el divendres dinem crema de carbassó i peixet a la planxa. I després vinga a passejar! I visca els Bunyols!!!
    Un petonarro!

    ResponElimina
  2. Hola Montse,

    Realment el bunyols són molt bons! I cal gaudir del menjar al mateix temps que conservem tradicions. Per tant, que millor que menjar de tot i moure'ns!!!!

    Moure's és fer salut i cal explicar-ho bé, perquè no cal patir en excés fent dietes massa restrictives, sempre hi quan no tinguem altres problemes de salut i calgui excloure algu aliment.

    Cada dia estic més convençuda que dieta i activitat física són inseparables: el matrimoni perfecte!!!
    Gracies i fins aviat!

    Una abraçada

    ResponElimina