dimarts, 30 de març del 2010

Al·lèrgies i intoleràncies alimentàries. Dificultats afegides

L'alimentació és un acte voluntari. De manera conscient escollim els aliments i aquesta elecció està influenciada per diversos factors: gustos, economia, cultura, costums...

Actualment tenim un ampli ventall d'aliments a la nostra disposició però moltes vegades no coneixem la composició exacta de l'aliment.

Quan es tracta d'un aliment fresc , sí som conscients de què ens aportarà l'aliment: per exemple quan mengem una poma, sabem de manera aproximada el que ens pot aportar una fruita.

En canvi, quan es tracta de productes processats i envasats, tot i que sabem el que ens venen, no estem tant segurs del que porta aquell producte. Fins i tot llegint l'etiqueta, hi han ingredients que no sabem identificar correctament.

Tot això implica unes dificultats afegides quan ens trobem amb una al·lèrgia o intolerància.

En aquests casos, l'elecció dels aliments ja no és tant senzilla i no pot limitar-se a allò que ve de gust o agrada: hem d'eliminar de la dieta aquells aliments que continguin la substància a la qual som al·lèrgics o intolerants.

Sembla fàcil, no? Si l'aliment porta allò que ens produeix el trastorn, no ho mengem.

Doncs no és tant fàcil com sembla a primera vista. I es va complicant més amb cada nova al·lèrgia o intolerància.

És imprescindible saber llegir les etiquetes dels aliments i conèixer més enllà dels ingredients tradicionals: per exemple, si es té al·lèrgia a les proteïnes de la llet, s'ha de tenir en compte que alguns additius en contenen, com el caseïnat sòdic o o càlcic. Així com altres ingredients



A més, per evitar que les dietes siguin monòtones i desequilibrades, s'han de conèixer les alternatives per substituir els aliments problema: com fer una truita sense ou? O una beixamel sense llet i mantega?

L'accés a la informació que ens ofereix internet pot ajudar a trobar aliments i en facilita l'obtenció. Però cal adreçar-se als llocs idonis i assessorar-se bé abans de consumir un producte dubtós.

A on podem trobar informació?

AEPNAA: Associació Espanyola d'al·lèrgics a Aliments i la làtex


Immunitas Vera: Associació d'Al·lèrgics Alimentaris i al latex de Catalunya

Al·lèrgia i intolerància als aliments EUFIC

Viure sense gluten i al·lèrgies


Intoleràncies alimentàries

Associació Celiacs de Catalunya


Asociación Celiaca Aragonesa


FACE: Federació d'Associacions de Celiacs d'Espanya

ACSA : Agència Catalana de Seguretat Alimentària



El diagnòstic de l'al·lèrgia ha de realitzar-lo un metge i els controls i evolució també requereix atenció mèdica.

El tractament té un pilar bàsic i ineludible en la dieta. I és aquí a on cal informació dels aliments, productes i receptes que poden minimitzar l'impacte de la intolerància o al·lèrgia en el pacient.

Un bon assessorament dietètic, personalitzat i adequat a les necessitats de cada persona és bàsic en tots els casos, però més quan la patologia està estretament relacionada amb la dieta i l'alimentació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada