dissabte, 29 de maig del 2010

Dietes Miracle i Operació Biquini: Desinformació a banda ampla ( I )

Dimecres passat el tema a debatre a Banda Ampla (programa que TV3 emet cada dimecres en horari de màxima audiència) era Les dietes miracle i l’operaciÓ biquini.

Sense voler entrar a parlar de si creiem correcte o no el tipus de programa, voldríem aclarir un munt de coses sobre l’alimentació i els hàbits alimentaris correctes.


Considerem alarmant que, davant les xifres d’obesitat i sobrepès a Catalunya i a la resta d’Espanya, no es faci un esforç per aprofitar els canals de difusió com la televisió per fer educació alimentària de primer nivell. La OMS considera l’obesitat com a epidèmia i ha qualificat l’obesitat infantil com el primer problema de salut pública a nivell mundial. Podem permetre’ns el luxe de frivolitzar sobre el tema? Creiem que no.


Si en una cosa va tenir la raó la Lidia Heredia ( presentadora del Banda Ampla ), va ser quan va dir que tots sabem el que s’ha de fer per perdre pes i mantenir-nos en un pes adequat (o saludable). Però va cometre l’error de no aprofitar la resposta a la pregunta: cal reeducació dels hàbits alimentaris i aconseguir uns estils de vida saludables.


Cal explicar amb claredat que el fracàs de les dietes d’aprimament es dóna perquè quan les deixem seguim sense saber menjar. Per tant, una de les coses que hem de tenir més clares és que LES DIETES MIRACLE SÓN UN PERILL PER A LA SALUT perquè a més de ser, moltes d’elles desequilibrades i insuficients en quant a macro i micronutrients, provoquen el conegut efecte io-io, és a dir, recuperar el pes perdut, a més a més d’afegir uns quants quilos extres. I el que va començar com un sobrepès, pot acabar en obesitat.


Està molt bé que la gent pugui donar la seva opinió i explicar les seves experiències personals al realitzar un tipus determinat de dieta d’aprimament o dieta miracle, perquè no podem fer com si no existissin aquestes dietes. Però, el missatge final hauria de ser deixar clar QUÈ ES LA DIETA SALUDABLE i que s’ha de fer per perdre pes sense comprometre la salut. No podem crear més confusió sobre el tema.


El debat va ser, a més, un aparador a on es van mostrar diferents dietes NO RECOMANABLES com a opcions, sense aclarir si eren o no les adequades. Trobem incorrecte com es van mostrar els diferents productes.


Al voltant de l’alimentació existeixen creences i mites totalment falsos. La cultura, l’experiència personal o els hàbits ens determinen com mengem. Tenim idees preconcebudes i conceptes que poden no ser certs. Per acabar-ho d’agreujar, hi ha tot un negoci muntat al voltant de les dietes d’aprimament molt rendible. I pensem: perquè hem de fer “dieta” i exercici si comprant aquestes pastilles o fent aquests sobres m’aprimo ràpid? És del tot imprescindible dir amb veu alta i molt clara que NO EXISTEIXEN PASTILLES NI PRODUCTES NI ALIMENTS QUE APRIMEN!


Durant el programa, tant a les intervencions dels convidats com els missatges que es veien en pantalla, no es va nombrar la tasca del dietista-nutricionista. En algun moment es va parlar de “professionals” en general. I nosaltres ens preguntem: si ens fa mal el queixal, anirem a un altre “professional” que no sigui el dentista? Si tenim una infecció prendrem algun altre producte que no sigui un antibiòtic que ens prescriu el metge? La resposta és, no.


Elisabet Ramon. Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica


Sara Cruz. Estudiant de 3r de Nutrició i Humana i dietètica

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada