dilluns, 23 d’agost del 2010

Antioxidants: millor els naturalment presents en els aliments.

Des de que es coneixen els beneficis per a la salut d'una dieta rica en antioxidants, com els presents de manera natural en les fruites i les verdures, han aparegut multitud de productes enriquits en aquestes substàncies o productes fets a partir d'un aliment natural, ric en antioxidants.

Les subtàncies responsables de les propietats antioxidants són compostos presents a les plantes a on compleixen una funció específica,  com per exemple els polifenols del vi o els carotens de la pastanaga, pigments responsables del color d'algunes fruites i verdures. Cada color el dóna una substància particular i cada una d'aquestes substàncies té diferents beneficis que, sumats, redueixen el risc d'algunes malalties relacionades amb la presència dels radicals lliures en el nostre organisme: càncer, malalties cardiovasculars, entre d'altres.

Per garantir que la planta tingui el màxim de substàncies naturals, arribi al seu punt òptim de maduració i tingui les propietats organolèptiques característiques ( olor, color, gust) , cal consumir-la en el moment òptim, amb el mínim intèrval de temps possible des de la seva recollida i que hagi sofert la mínima manipulació. És a dir: producte fresc, de temporada, de proximitat i cru o poc processat ( mínim una ració de verdura al dia en forma d'amanida o crudités i tres racions de fruita fresca)

El consum de productes vegetals fora de temporada implica plantacions llunyanes, conservació en càmeres per evitar la maduració abans d'arribar al lloc a on serà consumida i, cada vegada més, productes més processats i tractats amb mètodes de conservació per garantir la seguretat alimentària. I tot això, redueix la quantitat d'antioxidants,  però també de vitamines, les més sensibles a factors externs,  i minerals.

Com a mostra d'això, un estudi realitzat per un laboratori als Estats Units, demostra que el te envasat conté menys polifenols que el preparat a casa. I, a més, moltes vegades contenen sucres per millorar el seu sabor.

Per tant, la millor recomanació és: 

  • consumir dues racions de verdura i tres de fruita al dia
  • una de les racions de verdura, crua
  • triar preparacions "cassolanes", evitant menjar pre-cuinats o molt elaborats.
Bon profit!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada