dimecres, 25 d’agost del 2010

Dieta Equilibrada ( I )

Inicio avui una sèrie sobre la  Dieta Equilibrada.

A què ens referim els dietistes-nutricionistes quan parlem de dieta equilibrada? Sempre diem que es pot menjar de tot però, queda prou clar què vol dir aquest tot? I les quantitats?

Molts de dubtes sorgeixen a l'hora d'iniciar aquesta alimentació que se'ns ha promés com la millor per a la nostra salut.

En aquest primer capítol una petita introducció. Estigueu atents a les noves entregues:


DIETA EQUILIBRADA ( I )


Què és la dieta equilibrada ?

  • És la que ens aporta tots els nutrients que el nostre cos necessita, mitjançant la ingesta d’una quantitat adequada i suficient d’energia.
  • És una alimentació sense carències nutricionals ni deseequilibris calòrics que produeixin alteracions en el pes corporal ( massa prim o amb excés de pes) i la salut en general.



La importancia de la varietat en l’alimentació:

No hi ha cap aliment que cobreixi , ell sol, totes les necessitats del nostre cos per a cada un dels nutrients , de manera que necessitem consumir aliments d’origens i grups diferents per cobrir aquestes necessitats. Els diferents aliments s’han de consumir en una quantitat determinada al llarg de la setmana per aconseguir una dieta equilibrada.


Grups d'aliments:

  1. Verdures  i Hortalisses
  2. Fruites
  3. Llet i derivats
  4. Carns
  5. Peix i marisc
  6. Ous
  7. Llegums
  8. Cereals
  9. Fruits secs
  10. Olis i greixos
  11. Aigua
  12. Sucre, dolços i begudes ensucrades
  13. Begudes alcohòliques fermentades


Bases d'una alimentació equilibrada:
  • Cobrir les necessitats energètiques de cada persona: són aquelles que permeten al nostre cos dur a terme les funcions vitals i mantenir les activitats diàries de cada persona. Les necessitats depenen de l'edat, el sexe, la composició corporal i l'activitat física. L'activitat física és el factor sobre el qual podem incidir per modificar la despesa energètica del nostre cos de manera més clara: a  més activitat física més despesa.

  • Aportar els nutrients necessaris i en la seva proporció justa: pel que fa als anomenats macronutrients ( proteïnes, hidrats de carboni i lípids ) són necessàries unes proporcions diferents per a cada un d'ells per garantir el manteniment de la vida i la salut. Els tres són necessaris i indispensbles per el nostre cos. A més, també són necessaris però en menys quantitat els micronutients: vitamines i minerals.

  • Varietat: aliments de tots els grups ( consideració apart mereixen els dolços i les begudes alcohòliques) i dintre de cada grup, més varietat

Per aconseguir totes aquestes condicions, cal fer un bon repartiment dels àpats:
  • esmorzar: pot incloure un migmatí
  • dinar
  • berenar
  • sopar
També cal fer una alimentació agradable i adaptada a les preferències de cadascu i, sobretot, als horaris economia i costums.

En la propera entrega parlarem de les quantitats diàries i setmanals que cal consumir de cada grup d'aliments per aconseguir la fita de la dieta equilibrada.

2 comentaris:

  1. Com sempre, molt interessant. Ja tinc ganes de llegir la següent entrega!

    ResponElimina
  2. Hola Judit,
    Gràcies pel comentari, és un plaer escriure i que agradi i interessi. Ja tens la segona entrega.
    Demà més
    Fins aviat!
    Sara

    ResponElimina