dijous, 26 d’agost del 2010

Dieta Equilibrada ( II ): verdures i hortalisses. Fruita

Segons la meva perspectiva, el més complicat a l'hora d'explicar una alimentació o dieta són les quantitats i les racions de cada aliment.

Moltes de les dietes que podem trobar que prometen resultats sorprenents, solucionen el problema sense massa manies: suprimeixen del seu pla d'alimentació els aliments que poden resultar conflictius a l'hora de determinar-ne les quantitats: greixos i hidrats de carboni, principalment.

Però cada vegada més coneixem els riscos per a la salut que pot tenir la pràctica habitual de dietes desequilibradas i massa restrictives, les conegudes com a dietes miracle.

Per tant, el millor és apendre a menjar bé. I per menjar bé s'ha de menjar de tot.

Veiem doncs quins aliments i en quines quantitats hem de menjar per seguir la dieta equilibrada:

1. Verdures i Hortalisses:

Dues racions mínim . Una ració de verdures i/o hortalisses és:
  • plat d'amanida : tot tipus de vegetals que ens agradin i tolerem bé. Es poden afegir aliments d'altres grups com ous, tonyina, pasta, arròs, blat de moro, fruits secs, formatge...però serà el menys representatiu.
  • cremes o purés de verdures: tot tipus de verdures i hortalisses bullides o al vapor passades pel túrmix. Podem afegir patata o /i formatget. 
  • Altres verdures liquades: gaspatxo, suc de tomata, suc de pastanaga...
  • Plat de verdures escalivades, planxa, forn, al gust.
  • Una tomata ( grossa ) amanida amb oli d'oliva
  • Espàrrecs blancs ( 4 grossos )
  • ...
Les verdures poden formar part del plat principal: pasta amb verdures, arròs amb verdures, canelons d'espinacs. La quantitat serà menor i per tant podem afegir acompanyament d'amanida o alguna verdura. Per exemple si fem arròs amb verdures podem acompanyar amb un got de gaspatxo o de crema de verdures.





I això ho farem en els dos àpats principals: dinar i sopar. Intentant que una de les dues sigui crua per aprofitar al màxin els nutrients que s'alteren amb facilitat , com les vitamines.


 

  2. Fruita
Dos racions del grup anterior més 3 de fruita fan les ja conegudes " 5 al dia". Però això, cada dia, setmana darrera setmana, mes a mes...tot l'any!!!

La fruita fresca, sencera i, si és possible, amb pela, és la manera més recomanable de menjar-la. D'aquesta manera aprofitarem tots els beneficis de l'aliment.

Els sucs, encara que siguin naturals,  contenen pricipalment el sucre de la fruita ( fructosa ) i aigua. Convé no abusar-ne i prioritzat el consum de fruita fresca. Sobretot en nens que prefereixen els sucs pel seu gust dolç i en els que cal instaurar l'hàbit de menjar fruita des de ben petits.
Recordeu,  varietat!



A la propera entrega més grups d'aliments, no us ho perdeu!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada