divendres, 3 de setembre del 2010

Dieta Equilibrada ( III ) : carn, peix i ous

La carn, el peix i els ous són els tres productes d'origen animal sovint anomenats proteics. La raó d'aquest nom és el seu contingut en proteïnes d'alt valor biològic, és a dir, les que el nostre organisme aprofita de manera més òptima.

Les proteïnes són molt importants pel bon funcionament de l'organisme ja que, no només compleixen una funció plàstica, en el teixit muscular, sinó que també tenen funcions reguladores formant part del sistema immunitari, hormonal, etc..
Un aport adequat de proteïnes és molt important en aquelles situacions fisiològiques en les quals hi ha una demanda augmentada de requeriments com són etapes de creixement en nens i adolescents i embarassades.

Però val la pena que en distingim diferències entre els tres i dintre de cada un d'ells.

CARN I DERIVATS:

La carn és una font important de proteïnes d'alt valor biològic ì vitamina B12, ferro, potassi ,fòsfor i zinc. Però al mateix temps també té un alt contingut en greixos saturats.

Per aquesta raó, la recomanació és la de triar carns magres i poc processades. Els embotits greixosos com les botifarres, el fuet, llonganissa, sobrassada, etc.. cal limitar-los i triar sempre l'alternativa més magre: pernil cuit, gall d'indi, curats magres, etc...

Cal tenir en compte que molts preparats carnis com ara hamburgueses, salsitxes i plats precuinats, tenen un alt percentatge de greix afegit.

  • La recomanació dintre una dieta equilibrada és: de 3 - 4 racions setmanals, triant carns magres.
  • Quina és la quantitat d'una ració : 100 - 125 g o 1 quart de pollastre, 3 talls de llom, un bistec petit, 5 llesques fines de pernil cuit...

La carn ( o el peix o els ous ) també poden  formar part de l'amanida.


PEIX I MARISC

A l'igual que la carn, el peix és ric en proteïnes d'alt valor biològic. Però també és ric en vitamina D, iode i, el peix blau, ric en greixos poliinsaturats omega 3, que afavoreixen un perfil lipídic cardiosaludable. El que habitualment anomenem " colesterol bo".
El marisc és igualment ric en proteïnes, vitamines com la B2 i B12 i minerals com calci, ferro, iode, zinc, potassi i fluor. Però també és ric en greixos saturats i àcid úric.

  • La recomanació dintre una dieta saludable és de 3 - 4 racions setmanals i 1 o 2 d'aquestes de peix blau. Alternant el consum de carn i peix i amb la màxima varietat possible.
  • Quina és la quantitat d'una ració ? de 125 a 150 g o 1 filet individual, 2 rodelles mitjanes - 1 de grossa, 4 o 5 peixets petits ( sardines, rogers petits)
  • El peix pot ser congelat, és més econòmic i manté totes les seves propietat nutricionals.




OUS

Els ous són l'últim producte del post d'avui.
Nutricionalment parlant, l'ou és un producte molt complert i aconsellable: ens aporta proteïnes d'alt valor biològic, minerals com el fòsfor i el seleni i vitamines A, D i B12.
A més les seves característiques com la seva capacitat d'emulsió o la seva textura, permeten incloure'l en moltes preparacions, tant dolces com salades, donant així un plus nutricional a aquestes.

El seu consum es pot intercalar amb el de carn i peix, de manera que la recomanació és de 3 a 4 ous setmanals.


Està desaconsellat pel seu contingut en colesterol?  durant molt de temps s'ha prohibit el seu consum a aquelles persones amb problemes de hipercolesterolèmia. Però el major coneixement del metabolisme dels lípids, ha fet que ja no se'n prohibeixi l'us i es pugui incloure dintre una dieta equilibrada i variada. Us aconsello el següent article: " L'ou, el dolent de la classe, era en realitat el bo" de Consumer EROSKI
Recomanació per grup ( carn, peix  i ous )

Recomanació diària: En el nostre menú diari, podem consumir fins a 2 racions al dia dels aliments proteics, tenint en compte les quantitats de les racions i triant aquelles opcions més saludables: carns i embotits magres, peix blau, etc..
En la propera entrega parlarem dels llegums, font important de proteïnes vegetals, que poden constituir una de les racions de proteic. Us explicarem les quantitats, racions i maneres per fer-ho equilibradament.

2 comentaris:

  1. Hola Sara! Felicitarte por el trabajo compartido en este blog. He llegado a él por el blog de Nutriversia, fantástico también. Soy Dietista-Nutricionista y me apasiona ver como se va luchando por nuestra profesión.
    Ánimo!
    Saludos!!!!!

    ResponElimina
  2. Hola anónimo Dietista-Nutricionista!

    Muchas gracias por tu comentario y por tus ánimos.

    Es un trabajo añadido a todo lo demás pero me apasiona compartir y discutir temas...Hay que ir haciendo hueco como cuando entras en un vagon de metro abarrotado y te vas abriendo paso. Los D-N tenemos que tener un sitio a la cabeza pero, de momento, nos dejamos ver!

    aquí estoy para lo que quieras
    Un saludo

    ResponElimina