dijous, 30 de setembre del 2010

Dieta Equilibrada ( V ) : farinacis

En el grup dels farinacis ( farines ) s'inclouen a més dels cereals i derivats, els tubercles. Malgrat que no són farinacis en el sentit estricte de la paraula, s'inclou la patata i els tubercles dins aquest grup per la seva composició rica en hidrats de carboni.
Els aliments inclosos en aquest grup són: cereals, pa, pasta alimentària, arròs i tubercles


Foto cedida per Xavier Garcia ( veure enllaç)

Els hidrats de carboni han de constituir entre el 50 - 55% del valor calòric total de la dieta. Són els nutrients que aporten el combustible a les nostres cèl·lules: la glucosa. Cal saber que hi ha parts del nostre cos, les cèl·lules de les quals només s'alimenten de glucosa, com és el cervell.






Per això els hidrats de carboni estan a la base de la piràmide alimentària. Però , curiosament,  també és el nutrient més demonitzat i el primer que es suprimeix a les dietes d'aprimament més variades.
La seva funció energètica ha estès la falsa creença que suprimint-los de la dieta i privant així al cos de combustible, aquest gasta les reserves de greix de manera ràpida i constant per obtenir energia.

Res més lluny de la realitat: el cos necessita un aport constant de glucosa per mantenir les seves funcions de manera correcta. Eliminar aquest aport, condueix a un alentiment del metabolisme ( per estalviar energia ) i a una pèrdua de massa muscular. A més, porta amb més facilitat als afartaments per la necessitat imperiosa del cos d'aconseguir l'energia de la que ha estat privada.

El que s'ha de fer és controlar la quantitat en cada àpat, de manera que hi hagi el farinaci en la seva justa mesura: el que necessitem i no més, ja que després sí s'acumularia a les reserves en forma de greix.

Per tant aquí el concepte de ració és molt important:

Una ració de farinaci és:

  • pa : entre 50 - 70 g de pa, per exemple per entrepà. Una llesca mitjana de pa rodó, una quarta part d'una baguet, 3 llesques de pa de mig, 2 llesques de pa de motlle, 4 - 5 biscotes....

  • arròs, pasta, cus-cus...: 60 -75 g ( pes en cru) : és aproximadament el que hi cap en un plat planer ras, sense fer muntanyeta...

  
  •  Moltes vegades és difícil calcular el pes o la quantitat exacte, sobretot si mengem fora de casa o cuinem per a molta gent. Un truc molt útil és menjar el que cap en un plat de postres, d'aquesta manera mai ens passarem de ració i podrem menjar la pasta amb la guarnició o la salsa sense problema. Si reduïm quantitat, reduïm contingut calòric i mentre mengem de tot.

  •  patata: la quantitat d'una ració són aproximadament 250 g o una patata grossa o dues mitjanes.


 ALTRES RECOMANACIONS IMPORTANTS :

  • La recomanació dintre una dieta saludable és la de consumir de 4 a 6 racions al dia. Dependrà molt de l'activitat física i edat però la recomanació general és una ració de farinaci per àpat. 
  • Triar els integrals una o dues de les racions, ens aporten fibra i més vitamines i minerals. 
  • Evitar la bolleria industrial i snacks salats ja que, malgrat tenir com a base el cereal, contenen una quantitat important de greixos saturats i en conseqüència un augment de l'aport calòric. No podem considerar les racions de bolleria de la mateixa manera. S'han de consumir ocasionalment

Avui us vull presentar un nou col·laborador del bloc de Consell Dietètic: en Xavier Garcia que ens cedeix molt amablement les seves fotos de plats que ell mateix cuina i ens mostra al seu índex de cuina al facebook

El podeu trobar al següent enllaç: Receptes de Cuina de Xavier Garcia

Avui hem utilitzat els Tallarins d'alfàbrega, julivert i all. Bon profit i moltes gràcies Xavier!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada