dimecres, 29 de desembre del 2010

DESITJOS I PROPÒSITS PER AL NOU any 2011

A les acaballes d'aquest any, com de tots els anteriors, no podem evitar fer balanços i pensar en totes aquelles coses que hauríem volgut fer i no hem fet. O en les coses que ens agradarien que fossin d'una altra manera i pensem en que podríem fer el proper any perquè ho fossin.

I d'aquí sorgeixen els famosos i coneguts propòsits per al nou any: deixar de fumar, anar al gimnàs, estudiar anglès, arreglar aquella habitació o reprendre aquella activitat abandonada només començat algun altre any nou....No descobreixo res, podem trobar article, literatura, programes de televisió, entrades a blocs, etc., etc..que en parlen.

Avui però, us vull proposar propòsits per incloure a la vostra llista perquè, de ben segur, ja està mig confeccionada als vostres caps, silenciosa però constant. Ara és bon moment per fer una mica de publicitat i intentar colar-se en aquestes llistes, potser...

Els que seguiu de manera habitual el meu bloc o les meves entrades a la pàgina del facebook sabeu el meu convenciment que la correcta alimentació i la pràctica d'una vida activa és la millor prevenció per a multitud de malalties i problemes de salut que ens poden afectar en algun moment de la nostra vida.

Sabem que el 80% de les malalties cardiovasculars es podrien evitar amb l'abandonament del tabac, l'alimentació saludable i la pràctica d'activitat física. El 30% dels casos de càncer estant relacionats amb els hàbits alimentaris incorrectes i la vida sedentària.
Dels factors de risc que predisposen a patir malalties cardiovasculars, diabetis tipus II, alguns càncers i osteoporosis estan relacionats amb la incorrecta alimentació i el sedentarisme. La OMS reconeix que aquestes són la causa de les malalties dalt citades en el document de l' "Estratègia Mundial sobre regim alimentari, activitat física i salut".

 L'evidència científica d'aquest fet és aclaparadora. I jo us pregunto: no és suficient raó per començar a menjar bé saber que esteu "vacunant-vos" per evitar un elevat nombre de malalties, en un percentatge gens despreciable?

Per aquells que responeu a la pregunta amb un sí, jo us proposo aquests propòsits per a la vostra llista.

  • Seguir una alimentació variada i equilibrada, rica en fruita i verdura.
  •  Esmorzar cada dia (és un dels àpats més importants).
  • Evitar saltar-nos àpats. Repartir el menjar del dia en mínim 4 àpats: esmorzar, dinar, berenar i sopar
  • Portar un estil de vida actiu: pujar per les escales i moure'ns més. Reduir les activitats sedentàries al mínim possible.
  • Caminar una estona a bon ritme cada dia (que puguem mantenir una conversa, però amb un cert esforç). Deixar el cotxe a certa distància del nostre destí o utilitzar el transport públic i baixar-nos dues o tres parades abans.
  • Deixar de fumar.
  • Dormir cada dia entre 7 i 9 hores. 
  •  Participar en activitats socials. Millor si són a l’aire lliure.
  • Protegir-nos dels efectes del sol.
A la meva llista hi he inclòs un que us ajudarà a aconseguir-ho: augmentar les entrades al bloc de Consell Dietètic amb consells, receptes, menús i moltes més coses per guiar-vos fins a l'alimentació saludable.

FELIÇ ANY 2011 A TOTS!!! 

Sara

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada