dissabte, 4 de juliol del 2009

Dietes alternatives : Dieta macrobiotica

La dieta macrobiòtica té els seus origens en la filosofia budista de les dues energies : El Yin i el Yang.
La classificació dels aliments en aquesta dieta es fa en base a les característiques yin i yang dels aliments. Aquesta classificació no depèn exclusivament del tipus d'aliment i no té res a veure amb els seus aspectes nutriticionals clàssics. Entre altres coses el caràcter yin o yang d'un aliment determinat pot variar pel tipus de cocció o el lloc on ha estat conreat.

No podem parlar de dieta vegetariana perquè en aquesta dieta es poden menjar aliments d'origen animal , tot i que , han de ser aliments naturals i ecològics. No permet aquells aliments tractats químicament amb additius, adobs, pesticides,etc...

En el món occidental l'aplicació d'aquesta dieta és difícil perquè una altra de les premises d'aquesa és que tots els aliments han de ser de procedència propera. I es fa difícil trobar alguns aliments de la dieta ( com algues, té xinés o japonés) de procedència regional.

Per altra banda , la dieta macrobiòtica realitzada sense un bon assesorament professional pot comportar riscos nutricionals. Es restringueixen els aliments àcids com les fruites , sobretot cítrics. Això pot comportar un defícit de vitamina C.

Per saber més :
OSHAWA, George (1994).Macrobiótica Zen. Uruguay: Publicaciones GEA.
KUSHI, Michio (2004). El libro de la Macrobiótica. Completo tratado sobre dieta y ejercicios macrobióticos. Madrid: EDAF.

1 comentari:

  1. No estic d'acord amb vostè quan diu que aquesta dieta és difícil d'aplicar en el món occidental. La base de la dieta són cereals integrals, llegums, verdures, llavors... i d'això n'hi ha a tot el món occidental, o no? Pel que fa a les algues, es fan al mar, i de mar n'hi ha tant a orient com a occident. Galícia, per exemple, és una important regió productora d'algues. I pel que fa al te japonès, potser sí que és el punt més exòtic de la dieta, però no n'és una part essencial. El te representa un percentatge ínfim dels aliments de la dieta... Per tant, em sembla que vostè afirma molt a la lleugera que aquesta dieta és difícil de portar a occident. Assessori's, abans d'assessorar!

    ResponElimina