divendres, 24 de juliol del 2009

Dietes saludables: aposta pels aliments vegetals

Patim malalties anomenades de les societats occidentals ( o occidentalitzades) com són: obesitat, malalties cardiovasculars, colesterolèmia, diabetis, entre d’altres.
És conegut i ha estat demostrat que la dieta està relacionada amb l’augment d’aquestes patologies i l’aparició en edats més tempranes.
Ja he comentat en l’article: Vegetarianisme d’aquest mateix blog la posició de l’ADA (Associació de Dietistes Americana) respecte a aquest tipus de dieta alternativa. Considera aquesta dieta com suficient, adequada i com a factor de prevenció d’algunes malalties.
Des del punt de vista nutricional, les dietes basades majoritàriament en productes vegetals en gran varietat i frescos, es caracteritzen per una disminució en el consum de productes rics en greixos saturats . Alhora també tenen com a característica la ingesta de quantitats importants de substàncies (presents en els vegetals) amb propietats antioxidants. En conjunt també, són dietes amb una disminució de l’aport calòric i més equilibrades nutricionalment.

Personalment considero que les dietes amb una base majoritària d’aliments d’origen vegetal, són una bona opció d’alimentació per aconseguir un bon estat de salut.

La dieta està influenciada per factors socials, culturals i personals que condicionen els aliments escollits. A la nostra societat està molt arrelat el consum de carn i productes càrnis, ous i peix, aquest últim potser en menor mesura. I no es tracta d’un costum incorrecte pel que fa a seguir una dieta saludable però potser s'ha fet un abús en el consum d'aquests aliments.
Actualment la dieta dels països desenvolupats té un alt percentatge de proteïna ( majoritàriament animal) i greixos, quan el recomanat és que la major part de l’energia de la dieta ens l’aportin els hidrats de carboni.Aliments rics en aquest nutrient són els cereals i els seus derivats: pasta, pa,etc.

Per altra banda, la carn té un percentatge important de greixos saturats, la quantitat dels quals dependrà del tipus de carn. Una altra característica d’aquesta dieta és la poca quantitat d’aliments frescos que es consumeixen i la gran quantitat de productes processats i de menjars ràpids . Tots aquests productes són molt calòrics i amb grans quantitats de greixos saturats.

Actualment sabem que és molt important el tipus de greix que consumim, tant com la quantitat. Però de greix se n’ha de consumir, les recomanacions actuals xifren que un 25-30% de l’aport calòric total ha de subministrar-lo els greixos de la dieta. Un excés de greixos saturats en detriment dels insaturats ( monoïnsaturat com l’oleic i poliïnsaturats com el famós omega 3) és un factor de risc de patir malalties cardiovasculars. Per aquesta raó les recomanacions dietètiques actuals xifren les quantitats de cada un d’aquests tipus de greix.

Potser raons culturals i les nostres tradicions dificultaran que algunes persones acceptin la necessitat de canviar alguns hàbits alimentaris. Però no cal fer canvis radicals, serà suficient augmentar la quantitat de racions de productes vegetals en els àpats principals: amanides, hortalisses escalivades, verdures al vapor,etc. D’aquesta manera, alhora, reduirem la quantitat d’altres aliments. També es una bona opció alternar la carn i el peix . Augmentar el consum de llegums i menjar fruita diàriament. I evitar menjar productes pre-cuinats o molt processats. Sempre que es pugui optar per aliments frescos.
També és interessant conèixer què i com és la cuina vegetariana per veure que no només amanides i verdura bullida són les opcions per seguir una dieta rica en aliments vegetals.

I per últim recordar que s'ha de reduir el consum de sucre. No vol dir que no se'n hagi de menjar però si evitar el consum habitual i en grans quantitats de llaminadures, begudes ensucrades i dolços en general.

Per avui, res més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada