dimecres, 29 de juliol del 2009

La antidieta: comentaris del llibre

El sistema de l'antidieta no és un mètode nou. Però fa poc va arribar el llibre a les meves mans i voldria fer-ne uns quants comentaris
En el llibre " la antidieta" se'ns ofereix una alternativa per a perdre pes. El nom ens indica que no es tracta d'una dieta d'aprimament convencional, és a dir , amb restricció calórica i de certs aliments. Els seus creadors afirmen que no es tracta d'una dieta sinó de reeducació nutricional. És una proposta d'alimentació alternativa a la convencional ,els principis de la qual no estan demostrats científicament.
La carta de presentació dels seus creadors: Harvey i Marilyn Diamond és força assenyada: les dietes no serveixen de res sinó hi ha una reeducació alimentària i un manteniment dels nous hàbits. Possiblement aquesta sigui la única afirmació coherent en tot el llibre.
A continuació un comentaré algunes de les característiques i afirmacions del llibre que m'han cridat més l'atenció.
  • La característica d'aquesta alimentació pel que fa a la combinació dels aliments a consumir en cada àpat, l'acosta a altres dietes dissociades, és a dir aquelles que es basen en la no combinació de proteïnes i hidrats de carboni. Igualment com passa amb altres dietes dissociades no està demostrat que hi hagi interferència entre nutrients si es consumeixen en el mateix àpat. L'explicació de perquè hi ha una pèrdua de pes en dietes dissociades sigui molt probablement perquè en consumir menys varietat d'aliments s'acabi menjant menys quantitat i hi hagi restricció calòrica per sota de les necessitats.
  • Introdueix el concepte dels cicles del cos que ,afirmen, es basen en funcion vitals d'aquest. Per simplificar-ho, els autors resumeixen aquest cicles en : apropiació ( ingestió i digestió)assimilació ( absorció ) i eliminació. En funció d'aquest cicles, els aliments a consumir a cada àpat seran uns o altres per no interferir en els cicles.La digestió, absorció i eliminació dels nutrients que rebem dels aliments es dóna de manera encadenada i s'inicia en començar a menjar. No es tracta de tres cicles amb horari fixe independentment del que mengem, com afirmen en el llibre.
  • Un 70% de la dieta ha de ser en base a aliments amb una composició majoritària d'aigua: fruites i verdures. Però han de ser productes frescos, mínimament processats i cuinats. La raó d'aquest principi és per aprofitar les propietats depuratives de l'aigua dels aliments. Contràriament, els aliments que ells anomenen concentrats( la resta d'aliments), no tenen aigua disponible, dificulten la digestió. És cert que el nostre cos té un percentatge d'aigua molt elevat i que és necessària perquè tinguin lloc totes les reaccions bioquímiques. Les qualitats " depuratives" de l'aigua de la fruita i les verdures en front de l'aigua d'altres aliments o,fins i tot de l'aigua consumida com a beguda, són discutibles. El que és cert i està demostrat és que una dieta amb un consum elevat de productes vegetals frescos redueix el consum d'altres aliments més calòrics alhora que proporciona vitamines i minerals per al correcte funcionament del nostre cos.
  • Insisteix en la " desintoxicació" de l'organisme per tal de poder perdre pes. Aquí he de dir-vos que desconec el significat d'aquesta desintoxicació. No li trobo sentit i tampoc explica quines són les substàncies tòxiques que cal eliminar. Afirmen que la dieta tradicional, que barreja diferents aliments concentrats ( recordeu, aquells que no són fruita o verdura) provoca toxèmia i aquesta és la causa del sobrepès. La majoria de casos de sobrepès i obesitat són per causes exògenes: és a dir per una ingesta calòrica superior a les necessitats.
  • Dóna molta importància al moment i manera que es consumeix la fruita. Possiblement vingui d'aquí el fals mite de que la fruita engreixa si es menja després dels àpats. En aquesta dieta, hi ha un consum majoritari de fruita. És l'únic aliment durant tot el matí. i fins i tot es recomana dos dies a la setmana , menjar exclusivament fruita. Per tant, hi ha una reducció calòrica molt important que porta a la pèrdua de pes.
    Fins i tot s'afirma que la fruita té tots els nutrients necessaris pel funcionament de l'organisme. Això no és cert.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada