dissabte, 9 de gener del 2010

Albergínies farcides de verdures: plat de rebaixes

Tal com us comentava ahir a l'entrada Anem de Rebaixes!, cal que rebaixem la quantitat d'alguns aliments a la nostra dieta i n'augmenten uns altres.

Però moltes vegades les recomanacions queden aquí i quan arriba l'hora de preparar el menjar a casa, no sabem com menjar més d'aquests aliments sense caure en la típica verdura bullida i el peix a la planxa.

Avui us proposo el plat que he preparat a casa. Una manera de menjar verdures i ajudar al nostre organisme a "desintoxicar-se" dels excessos nadalencs.



El plat escollit és : albergínies farcides de verdures.
Ingredients per a dues persones:
  • 2 albergínies mitjanes
  • 2 pastanagues petites
  • 1 pebrot vermell
  • 1 ceba mitjana
  • 2 apis petits ( la part blanca)
  • 3 tomates petites madures
  • oli ( 3 cullerades soperes)

- Partir les albergínies per la meitat. Fer uns talls transversals a la polpa i coure-les al forn a 200º durant 20'
- Un cop refredades, retirar la polpa i tallar-la a daus.
- Sofregir la ceba amb l'oli, a poc a poc, fins que canvii de color. Afegir-hi la resta de verdures tallades a daus (menys la tomata), juntament amb la polpa. Coure-les a foc mig fins que estiguin toves. ( si cal, afegir caldo perquè no quedi sec)
- Afegir-hi la tomata pelada i tallada a daus. Acabar de coure fins que s'hagi somat tot el suc de la tomata.
- Farcir les albergínies amb les verdures. Cobrir amb formatge i gratinar.


Una de les característiques de l'albergínia és la gran quantitat de compostos fenòlics amb propietats antioxidants que conté. Un estudi realitzat pel Servei d'Investigacions agrícoles dels EEUU va detectar quantitats molt importants d'àcid clorogènic, un dels antioxidants més potents produït pels teixits vegetals, en les 7 varietats d'albergínia analitzades.

Els compostos responsables del sabor amargant estimulen el fetge i facilita el buidament de la vesícula biliar. Aquesta característica beneficiarà molt al nostre organisme després de l'excés de begudes alcohòliques i de carns i greixos dels àpats nadalencs.
Cal tenir present que aquest mateixos compostos són els que desaconsellen de menjar les albergínies crues , per ser tòxics. Consumides cuites, però, no representen cap problema.

El farciment de verdures com la pastanaga, el tomàquet, l'apit i la ceba augmentarà el contingut de l'àpat en fibra, vitamines i minerals.

Per fer el gratinat, he optar per utilitzar només formatge. També es pot fer una beixamel no gaire espessa.

Bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada