divendres, 15 de gener del 2010

La dieta del paleolític


La dieta del paleolític, també anomenada de l'edat de pedra, pre-agrícola, del cazador-recolector, de l'origen, entre d'altres; és aquella que que emula l'alimentació dels nostres avantpassats a l'edat de pedra, fa més de 10.000 d'anys. Abans del neolític quan s'introdueixen les tècniques de l'agricultura i la ramaderia i l'assentament de les poblacions

Es creu que la dieta del nostre avantpassat es basava en un 50 % de carn i la resta la constituïen les fruites, els vegetals de fulles, tubercles, arrels , llavors i nous.

Una altra característica del període paleolític era l'escassetat d'aliments en moments determinats, de manera que era imprescindible per a la supervivència una reserva d'energia.
L'adaptació evolutiva va fer "dissenyar" el metabolisme humà per emmagatzemar l'energia sobrant, procedent de la dieta, en forma de teixit adipós per utilitzar-lo en períodes d'escassetat.( el famós gen estalviador)

De manera que els defensors de la dieta paleolítica creuen que el nostre metabolisme no està preparat per a l'alimentació actual i això és la causa de les malalties de la societat moderna com l'obesitat, la diabetes, l'osteoporosi, entre d'altres.

La "paleodieta" es basa en el consum de : carns magres, peix, marics, fruita i verdures fresques. Exclou qualsevol tipus de cereal o llegum, incloent-hi cacauets, pèsols, soja i derivats. Tampoc làctics ni fermentats (ni vi ni cervesa)ni vinagre ni cap tipus de sucre refinat.

Per tant, aquesta recomanació no s'ajusta a les recomanacions tantes vegades nombrades de l'alimentació equilibrada.

Però jo estic convençuda que el secret és el realisme i el sentit comú:
  • intentar portar una dieta paleolítica en ple segle XXI és com voler viure sense llum, aigua corrent o calefacció. Hem de trobar l'equilibri amb el que tenim.

  • Aquest equilibri el trobem a la dieta equilibrada: mínim 5 racions de fruita i verdura, augmentar el peix, reduir sucres i greixos, limitar consum de bolleries, pastisseries, begudes ensucrades...i augmentar el consum de fibra!

  • Pel que fa als cereals: no és el mateix menjar arròs, pasta, llegums que menjar bolleria o snacks.......la recomanació de la dieta equilibrada de menjar cereals integrals té la mateixa raó de ser : augment d'aliments no processats per augmentar la fibra i les substàncies naturals contingudes en ells.

  • I la carn? : la carn és un aliment que ens aporta proteïnes d'alt valor biològic però també greixos saturats. La carn que menjaven els homes del paleolític tenia unes altres característiques pel tipus d'alimentació i de cria, que feia que fos una carn amb menys greix i amb un perfil lipídic diferent. Per tant, la comparació no és del tot recomanable segons la meva opinió.

Per tant, el consell dietètic és el de seguir una dieta equilibrada amb molts aliments frescos i poc consum de begudes ensucrades, snacks, bolleries, pre-cuinats, fast.food, etc, etc,etc......

El que SEGUR hem de recuperar dels nostres ancestres és l'activitat i el consum de verdura, hortalisses, fruites.......

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada