dimecres, 10 de febrer del 2010

Demà dijous llarder o dijous gras: les tradicions i la nutrició

Demà és l'inici oficial del carnestoltes, dijous gras o dijous llarder , conegut com el "Dia de la truita" o el " Dia de l'ou i el porc".

És costum menjar ous amb carn, botifarra d'ou i coca de llardons. La tradició ve marcada pel calendari litúrgic, en acostar-se el temps de penitència i dejuni de carn de la quaresma.

Actualment, la quaresma ja no té el seguiment que tenia en èpoques passades, de manera que es continua menjant de tot el que ens ve de gust sigui o no quaresma. Tampoc necessitem menjar aliments calòrics per prevenir dejunis posteriors , donat que no hi ha la mancança d'aliments d'aquells temps. I les tècniques de conservació dels aliments actuals han fet desaparèixer la necessitat de consumir els aliments en un curt període de temps.

Malgrat això les tradicions es mantenen en la seva vessant més laica. Sobretot a les escoles a on es costum berenar al pati o fer sortides, dels aliments tradicionals: entrepà de truita o de botifarra.

Des del punt de vista dietètic, quin consell s'hauria de donar sobre la conveniència o no de menjar la tradicional coca de llardons o la botifarra d'ou o la truita de botifarra ?

Alimentar-se és alguna cosa més que una necessitat física: quan mengem ens relacionem i mantenim els vincles culturals i socials amb els altres. Les tradicions són un símbol d'identitat que cal mantenir i moltes tradicions ( gairebé totes) tenen relació o passen per la taula.

Per altra banda, l'aconsellat és menjar de tot perquè tots els aliments ens aporten nutrients necessaris. Però , amb seny.



Canviarà molt si ens mengem la truita de botifarra acompanyada d'una amanida i compensem amb l'àpat següent menjant aliments més pobres en greixos animals. Que si ho fem acompanyant-la de més botifarra d'ou amb pa amb tomata.

S'ha de gaudir del menjar i si, habitualment fem una dieta equilibrada i activitat física, demà podem gaudir d'un bon tros de truita de botifarra i un trosset de coca de llardons! Això si, pensem en menjar la nostra amanida , la nostra fruita i anar a fer una bona passejada a pas lleuger per combatre el fred!

Bon profit!

2 comentaris:

  1. Hola Sara.
    Uf! Quina quantitat de coses bones en aquest bloc. Em fa feliç veure que hi ha gent que es preocupa per l'alimentació sana.
    Soc conscient que a pesar d'intentar-ho amb totes les meves forçes, hi han moments en els que peco i cauen aliments que no deurien, però en general intento mantenirme sana i en forma.
    Trobo que es una lluita perduda per la gent que no vol escoltar.
    Hi han tantes persones que salvarien la seva vida tan sols amb aquest concells sobre alimentació...
    Tan de bó tu arribis a molta gent, jo ho intento amb els meus, encara que per molts es una historia d'avis això del menjar bé.
    Em dol l'anima quan veig que no volen fer cas.
    Mentrestant jo i la meva parella ho disfrutem.
    Seguiré enganxada.
    Una abraçada

    ResponElimina
  2. Hola Montse,

    Moltes gràcies pel teu comentari: tens molta raó, l'alimentació és molt important per mantenir una estat bo de salut.

    Tant de bo pugui arribar a molta gent però, amb cada una de les persones que m'escolten i els interessa el que jo timc per explicar, està més que justificada la difusió de consells dietètics.

    Espero poder seguir donant-los molt de temps

    I espero també que seguiu comentant allò que us agrada o el que no.

    Fins aviat

    ResponElimina