dissabte, 20 de febrer del 2010

Verdures, Hortalisses i fruites cada dia.

La recomanació estrella de dieta saludable és aquella que ens diu la ja típica i famosa frase de " 5 al dia", és a dir ,consumir diàriament cinc racions entre fruites i verdures.

Les raons en les quals es basa aquesta recomanació són moltes , jo en destacaria 3 :
  • Són aliments amb una quantitat important de vitamines, minerals i fibra i l'aport calòric és relativament baix en comparació amb altres.
  • Contenen una gran varietat de substàncies fitoquímiques o fitonutrients. Què són? són aquells compostos naturals dels productes vegetals amb propietats beneficioses per a la salut.
  • El consum abundant d'aquests aliments en desplaça d'altres que per la seva composició es recomana un consum més reduït: productes més calòrics i amb quantitats importants de greixos.

La millor manera d'aprofitar els beneficis de totes les substàncies que contenen les fruites i els verdures és fer una dieta molt variada amb tots tipus de vegetals.

Si bé és cert que alguns vegetals són més rics en unes substàncies que altres, el consum diari i variat de verdures i fruites garanteix un aport suficient.
Font: euroresidentes.com
Una bona recomanació és la de donar color als nostres plats: vermell, taronja, verd, groc, violetes....Perquè, a més de fer els plats atractius a la vista disminuint així la monotonia, les substàncies relacionades amb la tonalitat de l'aliment són majoritàriament substàncies fitoquímiques beneficioses. Cada color conté quantitats importants de les substàncies responsables de la tonalitat.

Potser les substàncies amb més renom són aquelles amb propietats antioxidants. És a dir, aquelles substàncies que ens protegeixen de l'acció dels radicals lliures i relacionades amb la prevenció d'algunes malalties ( com les cardiovasculars, degeneratives ) i de l'envelliment cel·lular.


El Instituto di Chimica Biologica G. Fornaini de la Universitá di Urbino , ha estudiat la capacitat antioxidant de 27 aliments de la dieta mediterrània. Troballes interessants d'aquest estudi:
  • Utilitzant herbes aromàtiques com la melissa o la millorana, augmenta un 200% la capacitat antioxidant del plat

  • L'oli d'oliva i el vinagre de vi o de poma són els que confereixen més poder antioxidant a les amanides que acompanyen.
  • Altres espècies que cal tenir present com a proveïdores de propietats antioxidants són el comí i el genjibre.

Així que per acabar, un consell dietètic: utilitzar herbes aromàtiques per amanir les nostres amanides de cada dia. A més, aquestes poden substituir la sal com a condiment.


Bon profit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada