diumenge, 2 de maig del 2010

Recomanacions de dieta saludable ( II ). Menjar de tot en la quantitat suficient.

És un dels principis més importants de l'alimentació saludable: no hi ha aliments prohibits, ni aliments dolents. Hi ha aliments que s'han de consumir en menys quantitat o amb moderació.

Recordem aquí que aquesta sèrie de posts tracten de l'alimentació en persones sanes. Qualsevol patologia precisa de valoració mèdica.


Cal menjar de tot?

Si ens referim als següents aliments : fruites, verdures, carn, peix, ous, llet i derivats, tubercles, llegums , cereals i derivats, olis i greixos, la resposta és SÍ.
I dintre de cada grup d'aquests, uns els consumirem en més quantitat que altres.

Com hem de menjar?

Recordem les freqüències de consum, és a dir, quanta quantitat puc menjar de cada aliment cada dia o cada setmana:

GRUP D’ALIMENTS

RACIONS RECOMANADES

MESURES CASSOLANES

Patates, arròs , pa, pa integral, pasta

4- 6 racions/dia

Augmentar integrals

1 plat planer normal

3-4 talls de pa baguette o un panet

1 patata gran o 2 petites

Fruites

> o = 3

1 fruita grossa: poma, pera conference, prèssec

2 fruita mitjana: kiwis, nespres, peres petites, etc

1 bol fruita petita : cireres, maduixes

Verdures i hortalisses

> 0 = 2

1 plat d’amanida variada

1 plat de verdura cuita

1 tomata gran, 2 pastanagues

Oli d’oliva

3- 6 racions al dia

1 cullerada sopera

Làctis

2- 4 racions/dia

1 taça de llet

2 unitats de iogurt

1 porció individual

2-3 porcions de formatge( fines)

Carn, peix i ous

3-4 racions setmana ( alternar consum)

1 filet petit, quart de pollastre

un filet individual

1 o 2 ous

Llegums

2- 3 racions /setmana

1 plat normal individual

Aigua de beguda

6- 8 racions

1 got o una botella petita


Què és important d'aquesta taula?


  1. Consumeix, tant per dinar com per sopar, un plat de verdures i/o hortalisses: amanides, verdura al vapor, verdures a la brasa, escalivada, cremes de verdures, gaspatxo, etc
  2. A cada àpat principal : pasta, arròs o patata . Però en quantitat suficient, comprova la quantitat que hi cap en un plat planer ras. Aquesta és la quantitat.
  3. Tria les carns poc greixoses i coccions senzilles i amb poc greix: forn, bullit, papillota, microones, brasa. Alternar amb peix i 4 ous setmanals
  4. De postres fruita o lacti. Podem alternar amb els berenars. Si mengem fruita per dinar i sopar, podem menjar un iogurt al berenar, per exemple.
  5. No oblidem les llegums: 3 vegades a la setmana un plat de llegum estofada, en amanida, empedrat, purés.....Aquell àpat no menjarem els aliments del punt 2, ja que nutricionalment són equivalents.
  6. Utilitzarem oli d'oliva per amanir i cuinar, majoritàriament. I en quantitat moderada, no cal banyar les amanides, per exemple.
  7. Cal consumir llet i derivats triant les opcions menys greixoses: iogurt i formatge fresc. Podem optar per llet semi-desnatada.
  8. Reduir a ocasions especials aliments especialment greixosos o amb alt contingut de sucres: embotits greixosos, mantega,greixos animals, snacks salats i dolços, nata, natilles, flams, llaminadures, bolleries industrials, begudes ensucrades, sucs i similars.
  9. L'aigua com a beguda prioritària.
  10. A passejar!

En la propera entrega, un menú amb tots aquests principis.
Bon profit!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada